ДжудоИвайло Иванов

България

Ивайло Иванов е спортист N1 на България за 2020г. Български джудока, многократен медалист от състезанията от серията Гранд Шлем. 7-мо място на Олимпийските игри в Рио 2016.

Кой е най-ранният ти спомен свързан със спорта, който практикуваш?

Най-ранният ми спомен,е когато баща ми ме заведе в залата в Монтана. Това беше преди 19 години, имаше около 50,60 деца в залата, на мен много ми допадна джудото, хареса ми как се премятаха, бореха децата и играеха игри,които развиваха координация, мисленето и като цяло бяха много развиващи мозъка.

Имало ли е труден момент, в който ти е идвало да се откажеш? Какво те накара да продължиш?

Да, имал съм такъв момент. Това беше през 2015г, 5-6 месеца преди да завоювам първия си медал от Grand Slam, и то златен. Тогава основният човек,който ме задържа в спорта и може да се каже, че ме върна, е моят вуйчо Стилиян Георгиев. Разбира се, имаха участие и треньорите, но той беше главният виновник да продължа.

Коя е най-високата цел, към която се стремиш?

Най-високата цел за мен е Олимпийското злато. Това е нещото, за което си мечтая откакто осъзнах, че спортът е моят път. Да стъпя на стълбичката и да чуя българския химн на най-престижното за всички спортисти състезание, е моя мечта.

Имаш ли друга страст освен спорта, който практикуваш?

Имах, това бяха мотоциклетите, но се отказах, защото е много опасна. Сега вече новата ми страст е да бъда около семейството си и да се радвам на децата и на жена ми.

С кое свое постижение се гордееш най-много?

Не мога да определя кое е най-голямото ми постижение, защото те са били в различни етапи за мен от развитието ми като състезател. Може би имам няколко фаворита - когато за първи път станах Европейски шампион през 2010 година, след това, когато станах за втори път Европейски шампион на родна земя през 2013 година и успях да вдигна цялата зала на крака. Чувството беше уникално. Третото е,когато завоювах първия си медал, и то златен, от сериите Grand Slam през 2015 година и последното е от миналата година, когато станах златен медалист на Световните Военни игри в Китай.

Постижения

1-во място на Световни игри в Ухан, Китай 2019

1во място Гранд Шлем Абу Даби

1во място Гранд Шлем Баку

Вицеевропейски шампион от Европейските игри в Минск 2019

EN